Kestävä kuluttaminen. Miten säästää omaa kukkaroa ja luontoa?

Maailmantalous perustuu kuluttamiseen eli uusien tavaroiden, palveluiden tai hyödykkeiden ostamiseen. Perusajatus on, että kuluttaja tienaa rahaa, jonka kuluttaa haluamaansa kohteeseen. Kuluttaja saa siis kaiken tarvitsemansa kuluttamisen kautta. Osa kuluttajan kulutuskohteista on välttämättömiä ja toiset ei. Viime aikoina on oltu huolissaan hallituksen leikkausten, veron kiristysten ja inflaation vuoksi suomalaisten ostovoimasta eli suomalaisten kyvystä kuluttaa. Kuluttaminen siis pitää yhteiskunnan rattaat pyörimässä.

Googletin sanan kuluttaja ja lähes ensimmäinen googlen antama määritelmä kuluttajalle on ”kuluttajia ovat kaikki ne lajit, jotka käyttävät toisia lajeja ravintonaan.” Määritelmä jatkaa, että kuluttajia on kahdenlaisia, lihansyöjät ja kasvinsyöjät. Eli jo esi-ihmiset olivat kuluttajia. Joskus saattaa kuulla ajatuksia elämästä kulutusyhteiskunnan ulkopuolella jättämällä ostamatta hyödykkeitä ja dyykkaamalla ruokansa. No, edellä mainitun määritelmän mukaan kukaan meistä ei voi elää täysin kulutusyhteiskunnasta irrallaan.

Ehkä ei oleellista ole miettiä irtaantumista kulutusyhteiskunnasta kokonaan vaan miettiä millainen rooli minulla on kuluttajana osana kulutusyhteiskuntaa. Tässä lähestyn ajatusta kestävästä kuluttamisesta eli kuluttajan tietoisista valinnoista, joilla hän pyrkii olemaan sopusoinnussa luonnonvarojen säilyttämisen ja oman taloudenpitonsa kanssa. Kestävä kuluttaminen on siis taloudellisesti tehokasta ja oikeudenmukaista.

Mitä kestävä kuluttaminen sitten käytännössä olisi?

Ensimmäinen askel kohti kestävää kuluttamista on oman talouden hallinta ja kulutuskäyttäytymisensä tiedostaminen. Yksinkertaisimmillaan tulojen ja menojen seurantaa sekä tehtyjen ostosten tarkastelua eli budjetointi. Miettiä mikä on juuri minulle ja elämäntavalleni tärkeää ja kohdistaa kuluttaminen juuri siihen. Jos matkustelu on sinulle tärkeää niin sitä varten tulee säästää rahaa, suunnitella matka omalle budjetille sopivaksi ja miettiä, mistä asioista minun tulee luopua, jotta matkustelu on mahdollista. Asunko vähän edullisemmin tai teenkö edullista kotiruokaa kotona?

Keskeisiä kysymyksiä kestävässä kuluttamisessa on: Ostanko tarpeeseen vaiko halusinko vain tuotteen? Onko minulla varaa ostaa tuote? Ostanko, sillä itse halusin vaiko ostanko ympäristön paineesta? Tarvitsenko tuotetta oikeasti? Voisinko ostaa käytetyn? Kulutanko siihen mikä on minulle tärkeää

Toinen askel kohti kestävää kuluttamista on tuotteiden elinkaariajattelu. Tuotteen paras käyttöikä on sen elinkaaren keskivaiheen kohdilla ja hiukan sen jälkeen. Silloin vikoja on vähiten ja toiminnallisuus hyvä. Esimerkiksi autossa saattaa olla suoraan tehtaalta ostaessa vielä käyttöönotettaessa pikkuvikoja, jotka tulee korjata. Keskivaiheella ei vielä osat ole kuluneet eikä tarvetta osien vaihdolle ole. Vanhoissa autoissa kuluneita osia on jo varsin paljon ja tarve kunnostamiselle suurempi. Elinkaariajattelua voi myös hyödyntää elintarvikkeisiin, vaatteisiin ja huonekaluihin. Tuotteen elinkaarta voi pidentää huoltamalla, korjaamalla tai uusiokäytöllä. Oleellista on huomioida elinkaarensa lopussa olevan tuotteen asianmukainen kierrätys

Kolmas askel kohti kestävää kuluttamista on tiedostaa, että jokaisen tuotteen valmistamiseen on käytetty energiaa, luonnonvaroja ja kemikaaleja. Siksi olisi tärkeää keskittyä määrän sijasta laatuun ja pitkäikäisyyteen. Mitä pidempi käyttöikä sitä vähemmän tulee ympäristövaikutuksia ja rasitetta omalle kukkarolle. Hinnaltaan kalliimpi tuote, joka on myös laadukkaasti valmistettu, tulee halvemmaksi, sillä tuotteen elinkaari on pidempi. Monesti, jos on ostanut parin euron paidan niin paita on nukkaantunut ja virttynyt jo kahden pesun jälkeen eikä jälleenmyyntiarvoa ole. Laadukkaita vaatteita on myös mahdollista ostaa edullisemmin käytettynä ja niillä on elinkaarta vielä vuosia jäljellä.