Miksi säästäminen on tärkeää?


Suomalaisille taloudellinen hyvinvointi muodostuu monesti arkisista pidetyistä asioista. Taloudellinen hyvinvointi kattaa mm. kyvyn selviytyä välttämättömistä arjen kuluista ja siitä, ettei tarvitse murehtia raha-asioita päivittäin. Säästöpankkiryhmän teettämän Säästämisbarometrin 2023 mukaan suomalaisista 83 prosenttia piti säästämistä ja sijoittamista tärkeänä, mikä on varsin suuri luku. Kyselyyn vastaajista joka neljäs oli huolissaan rahojensa riittävyydestä. Säästämisbarometrin vastauksista laaditaan ns. taloudellinen ahdingon indeksi, jossa huomioidaan rahan lisäksi myös psykologista puolta. Suomalaisten taloudellisen ahdingon lisääntyminen jatkuu edellisvuodesta. Naiset kokevat miehiä enemmän taloudellista ahdinkoa, kuten myös pienituloiset. Kotitalouksien säästöaste oli 0,6 prosenttia vuoden 2023 viimeisellä neljänneksellä.

No miksi säästäminen on tärkeää? Tarkastelen asiaa yksilön sekä yhteiskunnan näkökulmasta. Somea selatessa useasti esitetään säästämisen ja sijoittamisen tavoitteeksi taloudellinen riippumattomuus tai mahdollisuus jäädä eläkeikää aikaisemmin eläkkeelle. Olen nähnyt erilaisia laskelmia siitä, kuinka paljon tulee olla sijoitettuna, jotta saa x summan kuukausittain tuottoa nostettua. Vastauksena usein on, että säästössä tulisi olla 25 kertaa vuosittaiset kulusi. Eli jos sinulla kuluu 2000 euroa kuukaudessa se tarkoittaa 24000 euroa vuodessa. Taloudellinen riippumattomuus tässä tilanteessa tarkoittaisi 600 000 euron pääomaa. Eli varsin haastava hanke.

Itse lähestyn säästämistä taloudellisen hyvinvoinnin näkökulmasta, jotta talous kestää epävarmuuden keskellä. Arjessa kodinkoneet voivat hajota tai terveydentila saattaa pettää, jolloin taloudellinen puskuri on turvaamassa selustaa eikä yllättävät menot suista taloutta raiteiltaan. Sanotaan, että jokaisella tulisi olla kolmen kuukauden kulutusta vastaava raha aina puskurissa säästössä. Pankeilla on useita erilaisia vaihtoehtoja säästämisen tueksi. Säästää voi vaikka joka kuukausi kiinteällä summalla suoravelotuksen avulla tai sitten siirtää kuukausittain ylijäänyt rahan säästötilille. Summa voi olla alkuun pienikin, pääasia on, että säästöt kasvavat joka kuukausi. Säästöjä ei kannata säilyttää nollakorkoisilla käyttötileillä, vaan kannattaa avata itselleen korkeampikorkoinen säästötili tai säästörahasto. Tärkeää olisi mahdollisuus saada rahat tarvittaessa mahdollisimman nopeasti käyttöön. Itse suosin matalariskistä Kasvutuottotiliä.

Taloudellista hyvinvointia tuo myös kokemus taloudenhallinnasta. Taloudenhallinnalla tarkoitan tässä sitä, että ihminen itse hallitsee tulojansa ja menojansa sekä tekee itsenäisiä tietoisia päätöksiä niiden suhteen. Tulojaan ihminen harvemmin pystyy täysin hallitsemaan, mutta menojen hallitseminen onkin sitten jo helpompaa. Toimijuuden-kokemus omassa taloudessaan vähentää psyykkistä kuormaa, huolia ja stressiä. Yksi keino lisätä omaa toimijuuttaan taloudellisissa asioissa on kuukausibudjetointi ja menojen seuranta. Kun omaa talouttaan suunnittelee pitkällä aikavälillä ja kokee pystyvänsä vaikuttamaan taloudelliseen tilanteeseensa, vahvistaa se myös elämänlaatua ja tyytyväisyyttä elämään.

Kotitalouksien säästämisellä on myös yhteiskunnallinen ulottuvuus. Mikäli kotitaloudet ovat vakavarasia ja kuluttavat tasapainoisesti, on niillä mahdollisuus ostaa palveluita sekä tuotteita ja raha lähtee kiertoon tuoden lisää työpaikkoja ja hyvinvointia. Pankit pystyvät myös kotitalouksien säästöjen avulla lainottamaan henkilöasiakkaiden hankintoja, investointeja ja kehittämistyötä, mikä myös osaltaan lisää talouskasvua ja työpaikkoja. Säästäminen auttaa myös kohdistamaan ja vähentämään kulutusta ja tekemään tietoisia valintoja. Säästäminen on näin myös ekoteko.

Säästäminen kuuluu meille kaikille. On tavoitteena sitten maailmanympärimatka, tiskikoneen osto ilman velkaa, työnteon vähentäminen ennen eläkepäiviä tai muutto ulkomaille, niiden kaikkien saavuttamiseksi tarvitaan säästöjä. Ja säästöjä saa aikaa pitkäjänteisellä talouden suunnittelulla ja seurannalla, tietoisella kuluttamisella sekä järkevällä sijoittamisella.