Mitä on välttämätöntä kuluttamista? Mistä en voi luopua?

Välttämättömyyskuluttaminen ja vähimmäistoimeentulo nousevat mediassa esiin aika ajoin. Nyt varsinkin hallituksen tehdessä sopeuttamistoimia valtion budjettiin mm. leikkaamalla työttömyysetuutta ja asumistukea, on puhuttu paljon vähimmäistuloilla elävien tippumisesta toimeentulotuelle ja köyhyyteen. 

On myös todettu, että inflaation seurauksena vähimmäistuloilla eläminen ei olisi enää ole mahdollista sekä välttämättömät hyödykkeet ja elintarvikkeet jäävät köyhiltä kauppojen hyllyille. Keväällä keskustelussa on ollut myös hallituksen lisäleikkaukset valtion budjettiin ja verokorotukset mm. ruuan arvolisäveroon. Tulojen merkitys välttämättömyyskuluttamiseen korostuu erityisesti pienituloisten kohdalla, sillä heidän kulutuksensa kohdistuu muita tuloryhmiä enemmän välttämättömyyskuluttamiseen.

No mikä sitten on välttämättömyyskuluttamista eli hyödykkeet ja tavarat, joita ilman ei voi elää? Pohdinta välttämättömyyskuluttamisesta sekä sen sisällöistä ja tasosta on ollut klassinen aihe kulutustutkimuksessa, köyhyystutkimuksessa ja jopa kaunokirjallisuudessa. Välttämättömyyskuluttamista määritetään kuitenkin pitkälti köyhyystutkimuksesta käsin, jolloin pohditaan, millaisia hyödykkeitä ihminen tarvitsee minimituloilla eläessään. Haasteita välttämättömyyskuluttamisen määrittämiseen tuo sen vahva sidonnaisuus elämäntyyliin ja elämänvaiheeseen. Lapsiperheet ostavat erilaisia tavaroita kuin eläkeläiset. Myös yhteiskunnalla, koulutuksella, tulotasolla, medialla sekä arvoilla ja yksilön omilla olosuhteilla on suuri merkitys siihen, mitä pitää välttämättömänä.

Perinteisesti on katsottu, että ruoka, lämmin asunto ja vaatteet ovat välttämättömiä arjessa ja niiden ylläpitämiseksi kohdistuvat pääsääntöisesti suomalaiset sosiaalietuudet. Suomalaisten mielestä välttämättömiä hyödykkeitä ovat mm. uudet vaatteet, lapsen harrastaminen, lämmin ruoka kerran päivässä sekä kännykkä. Kohtuutasoinen ja elinkelpoinen asunto kustannetaan jo julkisilla varoilla eli sosiaalieduilla. Käsitys lämpimästä ruuasta pitää sisällään kaiken makaronilaatikosta naudan sisäfileeseen eli minkä tasoinen ruoka on välttämätöntä jää epäselväksi. Lapsen harrastusmahdollisuutta on korostettu yhteiskunnallisessa keskustelussa mm. psyykkisen hyvinvoinnin, terveydentukemisen ja yhteiskunnallisen osallisuuden näkökulmasta. Mediassa on myös nostettu aika ajoin esiin lasten harrastusten suuret kustannukset ja eri lajien väliset kustannuserot. Lasten harrastamiseen on mahdollista saada taloudellista tukea mm. MLL:n kautta. Entä aikuiset omat harrastukset, ovatko ne välttämättömiä? Elintason nousun myötä ihmiset ostavat arjessaan yhä enemmän tavaroita, jotka eivät ole ainoastaan elossa pysymisen kannalta välttämättömiä, kuten kännykkä ja internet. Ostamatta jättäminen hankaloittaa suuresti arkea ja asioiden hoitoa, joten voi myös näiden katsoa olevan välttämättömiä itse kunkin arjessa. 

Onko auto, kotivakuutus tai lomamatka kerran vuodessa välttämätöntä? Julkisilla kulkeminen onnistuu suurimaksi osaksi Suomea ja on myös ekologisempi vaihtoehto kuin yksityisautoilu. Toki pitkät työmatkat tai lasten kuljettaminen julkisilla haastaa arkea. Kotivakuutusta toivottavasti kenenkään ei tarvitse koskaan hyödyntää, mutta tulipalon sattuessa on kotivakuutus kultaakin kalliimpi. Lomamatkailu edesauttaa yksilön arjessa jaksamista ja palautumista sekä perheen yhteyttä, mutta ilman matkailua pysyy varmasti elossa. Tulisiko auto tai lomamatka kustantaa jokaiselle suomalaiselle sosiaalieduilla? Pienituloisilla lapsiperheillä on mahdollisuus hakea tuettua lomaa sosiaalisista syistä. Autoilua ei julkisilla varoilla taloudellisesti tueta vaan ohjataan ihmisiä käyttämään julkisia liikennevälineitä.

Omassa elämässäni koe välttämättömiksi juurikin samat asiat kuin edellä mainitsin eli ruoka, asunto ja vaatteet. Muut toki ovat tärkeitä elämässä, mutta hengissä pysymisen kannalta eivät välttämättömiä. Yhteiskunnallisen osallisuuden ja mielekkään elämän kannalta välttämättömiksi katson asiat kuten harrastamisen, internetin ja kännykän. Lomamatkat taas ovat enemmän luksusta kuin välttämättömyyttä.

Mikä on sinun arjessasi välttämätöntä?