Ole oman taloutesi STARA!

Miten saisi rahat riittämään seuraavaan palkkapäivään? Tämä kysymys on nyt ajankohtainen monissa suomalaisissa kotitalouksissa. Monet kysyvät myös, että mistä voisi säästää tai miten saisi lisätuloja? Tai tulisiko säästöt sijoittaa? Alla olen listannut yksinkertaisia vinkkejä, miten saada oma talous tasapainoon sekä tulot ja menot kohtaamaan paremmin. Ole siis oman taloutesi STARA!

Säästä ennen ostamista: Yksi tärkeimmistä kestävän taloudenhallinnan osa-alueista on säästäminen ennen ostamista. Jos sinun esimerkiksi tarvitsee ostaa syksyllä uusi 400 euroa maksava pesukone, säästä 65 euroa kuukausittain puolen vuoden ajan niin sinulla on maksu kasassa eikä tarvitse ostaa kalliilla osamaksulla. Osamaksulla tuotteen ostaminen tekee tuotteen loppuhinnasta selvästi kalliimman, kuin ostaminen säästöillä.

Tiedä kulusi: Edelliseen liittyen. Tiedä mihin rahasi kuukausittain kuluvat, pohdi mikä on tarpeellista, välttämätöntä tai turhaa. Pohdi mistä voisit säästää tai mihin voisit panostaa. Voisitko ostaa esimerkiksi vaatteita halvemmalla kirpputorilta tai hyödyntämällä alennusmyyntejä? Pitäisikö sähkölasku kilpailuttaa? Tai olisiko ruokalaskussa nipistettävää? Ennakoi ja suunnittele ostokset. Tee taustatyötä ennen ostamista, mistä saisit tavaran edullisimmin?

Automatisoi laskut: Kun tiedät kulusi, seuraava askel on laskujen suoraveloitukseen laitto. Välttämättömät, kuten vuokra tai sähkö tulee aina maksaa ajallaan. Mikäli sähköt laitetaan poikki maksamattomien laskujen vuoksi, tulee usein maksaa osa maksamatta jääneistä laskuista ja kallis kytkentämaksu.

Realistiset tavoitteet: Aseta itsellesi realistiset tavoitteet taloutesi suhteen. Pienillä tuloilla tulee tehdä pienet säästötavoitteet lyhyelle aikavälille. Tai jos kuluista ei ole paljoa nipistettävää niin silloin säästötavoite on pienempi. Pienillä tuloilla säästäminen tarkoittaa pidempää säästöaikaa ja pitkäjänteisyyttä, mutta se ei tarkoita, ettei säästötavoite ole mahdollinen.

Ansaitse rahaa: Rahaa voi ansaita monella eri tavalla; tekemällä palkkatyötä, yrittämällä tai sijoittamalla esimerkiksi osakkeisiin tai rahastoihin. Mieti, miten voisit tehdä lisätuloja. Voisitko tehdä toista työtä esimerkiksi kouluttautumalla järjestyksenvalvojaksi tai voisitko myydä osaamistasi esimerkiksi kouluttamalla tai luennoimalla? Lisää lisätulovinkkejä pääset lukemaan linkistä.

Kommentteihin voit lisätä omia vinkkejäsi talouden tasapainottamiseksi.

Rahakarusellia voi seurata myös instassa: Rahakaruselli

-Eevi