Mistä saisi lisätuloja? 6 keinoa hankkia lisätuloja

 *Sisältää Affiliate-mainoksia

Taloudellisen tilanteen kiristyessä monet ovat alkaneet pohtia oman kotitaloutensa budjetin tulojen ja menojen tasapainoa. Jos budjetti on miinuksella, on oikeastaan vain kaksi vaihtoehtoa: lisätä tuloja tai karsia menoja. Monilla palkka on ikään kuin kiveen hakattu eikä nostovaraa ole yleisiä korotuksia enempää. Päätulonlähteestä on mahdollista toki saada lisätuloja lisätöitä, lisätyövuoroja eli ylitöitä tehden. Mutta mitä muita keinoja olisi saada lisätuloja?

Internet on pullollaan erilaisia vinkkejä lisätulojen hankkimiseksi. Jäin pohtimaan, kuinka moni näistä vinkeistä oikeasti toimii. Lisätulovinkeistä saa myös sellaisen käsityksen, että tuloja alkaisi virrata välittömästi ja paljon. Näinhän se ei ole. Lisätulot vaativat tuntien työtä, kärsivällisyyttä ja pitkäjänteisyyttä sekä aikaa.

Päätin siis kokeilla muutamia lisätulovinkkejä ja seurata täällä blogissa niiden edistymistä. Tiedostan, että kyseessä on pitkä prosessi ja tulosten saavuttaminen vie aikaa. Valitsin lisätulolähteet netistä löytämieni lisätulosuositteluiden perusteella. Jaottelen nämä aktiivisiin tulonlähteisiin ja passiivisiin tulon lähteisiin. Ensimmäinen lisätulovinkki on aktiivinen eli vaatii jatkuvaa työpanosta ja loput passiivisia eli suuren alkutyöpanoksen jälkeen tuottavat passiivista tuloa. Tavoitteenani on sijoittaa kaikki lisätulot sijoitusrahastoon ja saada näin vielä yhden passiivisen lisätulolähteen.


Lisätulovinkki 1: Vastaa kyselyihin 

Kyselyihin vastaamisella on mahdollista saada lisätuloa niin rahanmuodossa kuin lahjakortteina. Vastaamisessa on tärkeää, että vastaaja haluaa myös vaikuttaa palveluihin, tuotteisiin tai muihin yhteiskunnallisiin asioihin. Vastaamiseen tulee aina paneutua ja vastata jokaiseen kysymykseen harkiten. Kyselyihin vastaaminen on helppoa, vaikka bussia odotellessa, sillä kyselyt kestävät usein vain muutaman minuutin. Tiedot pysyvät anonyymeinä eikä vastauksia voida linkittää suoraan sinuun. Näitä tietoja ei myöskään luovuteta kolmansille osapuolille. Lue aina sopimusehdot huolella.

Kyselyihin vastaamista olen tehnyt aiemmin Norstatpanelin kautta ja saanut sieltä lahjakortteja esimerkiksi ravintoloihin ja Zalandoon. Kyselyiden aiheet ovat laajat aina musiikkimausta tuotteiden mainoksiin. Ilmoitukset avoinna olevista kyselyistä tulevat sähköpostiin ja vastaaminen onnistuu varsin vaivattomasti. Lahjakortit on mahdollista saada omaan sähköpostiin tai postitse. Toimitus on tapahtunut päivissä.

Toisena kyselyfoorumina minulla on ollut käytössä Attapol. Kyseessä on appi, johon myös tulee päivittäin lyhyitä kyselyitä, joihin voi vastata. Kyselyistä maksetaan kymmeniä senttejä, mutta kyselyitä tulee paljon ja niistä pystyy helposti kerryttämään mukavan summan itselleen. Kyselyiden teemat ovat hyvin laajat, monesti liittyvät käynnissä oleviin mainoskampanjoihin tai yhteiskunnallisiin käsityksiin. Korvaukset maksetaan lahjakorttina tai PayPal tilille. Kuukaudessa olen tienannut AttaPolin kautta kymmenisen euroa vastaamalla aina silloin tällöin kyselyihin.  

Nyt kokeiluun lähti uutena kyselyfoorumina Kuluttajapaneelin* kyselyfoorumi ja Mielipidemaailma*. Kaikilla näillä on mahdollista tienata lahjakortteja ja rahaa vastaamalla kyselyihin tunnettujen brändien uutuuksien lanseerauksesta tai yhteiskunnallisista asioista. Alla olevista linkeistä myös sinä pääset mukaan.

   

 Lisätulovinkki 2: Mainostuloja somesta

Affiliatemarkkinoinnin kerrotaan olevan yksi helpoista keinoista saada lisätuloja varsin vähällä vaivalla. Ja näin varmasti onkin, jos sinulla on jo valmiina laaja seuraajajoukko ja kohderyhmä. Kuitenkin uuden blogin tai instatilin kasvattamiseen voi mennä aikaa, työtä ja kärsivällisyyttä. Yhden blogipostauksen tekoon menee tunteja aikaa. Kuitenkin affiliatemarkkinointi on mahdollista myös pienemmällä seuraajajoukolla. Tulot kasvavat seuraajien määrän kasvaessa.

Affiliatemarkkiinointia voi tehdä usealla eri yhteistyökumppanilla. Nyt kokeilun vuoksi liityin Adtractioniin, Tradedoubleriin ja Tradetrackeriin*. Nämä kaikki toimivat samalla periaatteella. Ilmloittaudut itselle sopiviin kampanjoihin, mainostat tiliäsi ja saat palkkion kauttasi tehdyistä tilauksista. Alla olevasta linkistä pääset Tradetrackeriin* mukaan.

'

Lisätulovinkki 3: Myy kuvia vaatteisiin tai valokuvia netissä

Tämä vaatiikin hieman taiteellisuutta, enkä ole varma löytyykö sitä minulta tarpeeksi. Tein kuitenkin seitsemän kuvaa Canvam avulla ja latasin kuvat Spreadshirtin sivustolle, jonka avulla on mahdollista myydä joko omalla kauppapaikalla tai Spreadshirtin myymänä sinun kuvillasi mm. vaatteita ja kahvikuppeja. Voit itse valita myytävät tuotteet ja saat jokaisesta myydystä tavarasta 2-4 euroa. Markkinatutkimukseen, kuvan tekemiseen, tuotteiden valitsemiseen sekä profiilin luomiseen meni varsin paljon aikaa, joten mielenkiinnolla seuraan tämän lisätulon edistymistä.

Lisätulovinkki 4: Tee harrastuksesta lisätulon lähde

Lisätulomahdollisuuksia pohtiessa helpointa on lähteä liikkeelle siitä mitä jo osaa. Jos olet liikunnallinen, niin olisiko mahdollista esimerkiksi lasten liikunnan parissa saada lisätuloja. Tai jos olet taitava leipuri, voisitko myydä kotileipomostasi juhliin tarjoiluita. Monesti lisätulovinkiksi mainitaan käsitöiden myyminen. Valitettavasti käsitöistä ei makseta juuri mitään käytettyihin työtunteihin nähden, mutta käsitöiden myyminen on mahdollista esimerkiksi markkinoilla tai facebook-ryhmien kautta. Olen innokas neuloja, joten päätin ottaa kokeiluun neulontaohjeiden myymisen netissä. Tämä lisätulo on vasta suunnittelun asteella ja siitä myöhemmin lisää.

 Lisätulovinkki 5: Kirjoita e-kirja tai tee nettikurssi

Korona-aikana nettikurssien valikoima kasvoi ja mahdollisuudet etäopiskeluun paranivat. E-kirjoijen ja nettikurssien myynti on jatkuvassa kasvussa. Alkupanostuksen jälkeen kerrotaan olevan hyvät mahdollisuudet passiivisiin tulonlähteisiin. E-kirjan voi kirjoittaa oikeastaan mistä vaan, liittyen vaikka omaan harrastukseen tai työhön. Nettikurssilla voi myydä ja jakaa tietoaan, vaikka koirien kynsien leikkuusta tai kakun leipomisesta. Niin nettikurssi kuin e-kirjakin vaativat hyvää markkinointia menestyäkseen. Voit hakea kirjallisesi kustantajan tai julkaista omakustanteena. Omakustannetta voit markkinoida ja myydä omalla somekanavallasi, jolloin voit itse määrittää hinnan ja saat myös paremman katteen. Omakustannetta on myös mahdollista myydä esimerkiksi Amazonin kautta e-kirjana. Cheekiä mukaillen minun kohdallani  "nää e-kirjat ja nettikurssit, ne on tulossa vielä". Stay tuned.

Lisätulovinkki 6: sijoittaminen
 
Tyypillisin lisätulojen ja omaisuuden kartuttamisen muoto on sijoittaminen. Sijoittaminen joko omaan osaamiseen, materiaan tai rahastoihin. Aloitin säännöllisen rahastosijoittamisen viime syksynä ja se on tuottanut jo muutaman sata euroa. Kryptovaluuttoihin aloitin sijoittamisen Coinmotionin kautta muutama kuukausi sitten kokeiluluontoisena. Kryptosijoittamiseen liittyy enemmän riskejä kuin rahastosijoittamiseen, eikä kannata sijoittaa kryptoihin enempää kuin on valmis häviämään.

Lisätulot minulla on tarkoitus laittaa rahastoon tuottamaan passiivista lisätuloa.

Lisätulojen hankintaprojekti on minulle lähinnä harrastus. Mielenkiintoista on seurata, miten projekti etenee, mikä lisätulokeinoista on tuottavin ja mikä ei toimi. Osa lisätuloista on jo käynnissä ja osa vaatii vielä työtä. E-kirjan tai nettikurssin tekeminen ei onnistu hetkessä, ainakaan työn ja perheen lomassa. Samoin käsityöohjeen tekemiseen kuluu aikaa. Innolla tartun haasteeseen. Hiljaa hyvää tulee.

Eevi