Kohtuullinen elämä- Mitä eläminen maksaa?

Kohtuullisen elämän määritelmiä on yhtä paljon kuin meitä ihmisiäkin. Yhden välttämättömyys on toisen luksus. Eroja kohtuulliseen elämään on eri maiden välillä ja jo ihan Suomen sisälläkin. Eri ikäiset määrittävät eri tavoin kohtuullisen elämän kuin nuoremmat. Samoin tulot ja henkilön oma historia vaikuttavat määrittelyyn. Suuret ikäluokat ovat eläneet lapsuutensa aikana, jolloin sota oli runnellut Suomea, sisävessat olivat luksusta ja kaikesta oli puute. Ja jos mennään 1800-luvulle asti, Suomi oli lähes kehitysmaa ja ihmiset taistelivat joka päivä eloonjäämisestään ja ruuasta. Välttämättömyyskuluttaminen on hyvin lähellä ajatusta kohtuullisesta elämästä. Mitä ihminen siis tarvitsee elääkseen ja paljonko rahaa sitä varten tulisi olla?

Vaikka osittain kyseessä on elintapa ja mielipide erot on kohtuullisen elämän viitebudjetteja laadittu vähimmäisturvan ja köyhyysrajan määrittämisen tueksi. Viitebudjetit ovat aina esimerkinomaisia, viitteellisiä kuten nimikin jo sanoo eli kyseessä on laskelma, mitä hyödykkeitä tiettyyn elintasoon tarvitaan. Takuusäätiö on koonnut yhdessä Marttojen kanssa esimerkkilaskelmia eri kotitalouksien menoista, kun kotitalous kuluttaa kohtuullisen minimin verran. Myös Kuluttajatutkimuskeskus ja Turun yliopiston viitebudjetti ovat tehneet viitebudjetteja erilaisille kotitalouksille.


Viitebudjettiin lasketaan mm. ruokaan, vaatteisiin, vapaa-aikaan (harrastus), terveydenhuoltoon, asumiseen ja kodinulkopuolella liikkumiseen liittyvät menot. Kohtuulliseen elämään katsotaan liittyvän myös mahdollisuus tietoliikenteeseen ja viihde-elektroniikkaan.

Kotitalouden tarvitsema rahamäärä riippuu kotitalouden jäsenten määrästä ja iästä sekä asuinpaikasta. Esimerkiksi lapsiperhe (kaksi lasta), joka asuu Helsingissä tarvitsee yli 400 euroa enemmän kuukaudessa kuin pienemmällä paikkakunnalla asuva (yli 100 000 asukasta). Verrattuna koko Suomen keskiarvoon, lapsiperhe tarvitsee Helsingissä 500 euroa enemmän. Syynä tähän on suurimmaksi osaksi Helsingin suuret asumiskustannukset.

Yksin asuva alle 45-vuotias tarvitsee keskimäärin n.1500 euroa kuukaudessa elääkseen kohtuullista elämää Suomessa. Työssäkäyvä pariskunta tarvitsee kohtuulliseen elämän ylläpitoon n. 2500 euroa. Yksinhuoltajaperhe, jossa on 10v ja 13v lapset, tarvitsee kuukaudessa n. 2900 euroa. Lapsiperhe, jossa on 4v ja 10v lapset, tarvitsee keskimäärin 4000 euroa kuukaudessa. Teiniperhe, jossa on kaksi lasta, tarvitsee keskimäärin n. 4400 euroa kuukaudessa ja kolme lasta n. 4800 euroa. Eläkeläispariskunta tarvitsee keskimäärin n.2300 euroa elääkseen kohtuullista elämää. Laskennallisesti tästä voisi tästä päätellä, että yksi lapsi maksaa kuukaudessa n. 750 euroa ja teini 950 euroa.

Tuletko sinä toimeen viitebudjettien määrittämällä rahamäärällä?