Perheen roadtrip Eurooppaan

Olimme haaveilleet pidemmästä Euroopan reissusta jo vuosia. Pohdimme eri matkustusvaihtoehtoja lentokoneesta junaan, mutta päädyimme ekologisista ja käytännöllisistä syistä matkustamaan sähköautolla. Päätöksentekoon vaikutti myös se, että meitä matkasi viisihenkinen perhe ja otimme myös koiramme matkalle mukaan. Teimme siis kesällä 2023 roadtripin Eurooppaan määränpäänä Italian Gardajärvi. Matka kesti lähes kaksi viikkoa. Päädyimme mukavuussyistä yöpymään hotelleissa matkan varrella, mutta Gardajärveltä vuokrasimme huoneiston. Varasimme siis hotellihuoneet etukäteen. Ruokailuiden suhteen päätimme syödä hotelleissa aina aamupalat, kerran päivässä ”ulkona” ja kertaalleen kaupasta hakemaamme evästä.

Matka-autonamme oli Tesla model Y. Latasimme autoa ainoastaan Teslan omilla latausasemilla. Latausaikoina kävimme syömässä, jaloittelemassa tai ostoksilla. Voisi sanoa, että auton lataus oli aina meitä aiemmin valmiina, joten matkantekoa lataukset eivät hidastaneet.

Lähdimme siis Turusta iltalaivalla kohti Tukholmaa. Otimme kaksi hyttiä, sillä viisihenkinen perhe ei mahdu perushyttiin ja tarvitsimme hytin, jonne oli mahdollista majoittaa koira. Laivalla koiran kanssa matkustaminen on varsin helppoa, sillä hytti on samassa kerroksessa kuin ulkoilumahdollisuus kannella. Kannelle on koirille tehty oma ”vessa”, jossa koiralla on mahdollisuus käydä tarpeillaan. Otimme myös meriaamupalan, sillä tavoitteenamme oli laivasta päästyämme ajaa mahdollisimman pitkä matka kohti Ruotsin ja Tanskan rajaa. Pysähdyimme toki aina välillä, kävimme pikaruokalassa syömässä ja lataamassa autoa. Saavuimme illalla Helsingborgiin, jossa yövyimme ensimmäisen kerran.

Aamulla aamupalan jälkeen ajoimme Kööpenhaminaan, jossa kunnon turisteina kävimme katsomassa Pienen merenneidon patsasta ja syömässä Smörrebrödit Kööpenhaminan satamassa. Hintaa leiville tuli päälle 20 euroa kappale, joten hieman yllätyimme, kun saimme viiden hengen syömisistä loppulaskun.  Leivät toki olivat hintansa arvoiset. Tanska kaikkinensa oli varsin hintava. Ihan perustuotteet kaupassa maksoivat selvästi enemmän kuin Suomessa. Erityisen mukavaa Tanskassa oli, että koiran kanssa oli mahdollista syödä ravintolassa ja tarjoilijat toivat koiralle myös oman vesikipon.

Ajoimme läpi Tanskan suoraan Saksan Hampuriin. Hampurissa kiersimme nopeasti lähialueilla ja jatkoimme seuraavana aamuna matkaa Nürnbergiin, jossa vietimme kaksi vuorokautta. Nürnbergissä kävimme ostoksilla paikallisessa ostoskeskuksessa, syömässä Dönerit torilla ja ulkoilimme puistossa. Saksasta matkamme jatkui Itävallan ja Alppien kautta Italiaan Garda järvelle, jossa olimme 4 yötä. Italiassa ajaessa tulee varautua moottoritien tiemaksuihin, jossa maksat tienkäytöstä ajamiesi kilometrien mukaan.

Garda järvellä kävimme uimassa, syömässä ravintoloissa, ostoksilla ja Gardaland-huvipuistossa. Italiassa koiriin ja lapsiin suhtauduttiin erittäin positiivisesti. Monilla paikallisilla ja turisteilla oli mukanaan koiria ja koirat tuotiin niin ravintolaan kuin kauppoihinkin mukaan. Olimme Garda järvellä kesäkuussa, joten Garda järven vesi ei vielä ollut kovin lämmintä, mutta sopivaa suomalaiselle uimarille. Olimmekin ainoat uimarit koko rannalla, sillä muiden turistien mielestä järven vesi oli liian kylmää. Italiassa ollessamme teimme yhden päivän retken Venetsiaan, joka jo itsessään on elämys. Ravintoloiden hinnat olivat varsin samankaltaisia kuin Suomessa, ja hintojen suuruus luonnollisesti riippui ravintolan tasosta. Pitsan hinta oli esimerkiksi 10–15 euroa, riippuen oliko ravintola turistien suosimalla alueella.

Garda järven huvipuisto oli valtava ja kaikille varmasti löytyy mieluisaa tekemistä. Auton saa parkkiin huvipuiston vieressä olevalle parkkipaikalle maksua vastaan. Huvipuistorannekkeiden hinta oli tavanomainen eurooppalainen huvipuiston hinta, ei nyt erityisen kallis muttei edullinenkaan. Kyseinen huvipuistopäivä oli todella helteinen, joten oli ihanaa saada ilmaiseksi täyttää kylmää vettä hanasta. Varjoisia istumapaikkoja oli runsaasti, mihin pääsimme koiran kanssa vilvoittelemaan.

Paluumatkalla ajoimme jälleen Itävallan kautta Saksaan Stuttgartiin. Saavuimme varsin myöhään perille, joten jaksoimme ainoastaan mennä hotelliin nukkumaan. Jatkoimme siitä matkaa Hannoverin kautta Tanskan Odenseen. Matkalla pysähdyimme Soltaussa Outlet-myymäläkeskittymään, josta teimme edullisia merkkivaatehankintoja. Tanskasta matka jatkui Jönköpingiin, jossa vietimme viimeisen yön Ruotsissa. Matkalla Tukholmaan pysähdyimme vielä Vätternin rannalla kävelemässä ja Tukholman outlet-myymälöissä.

No mitä tämä kaikki maksoi? Laivamatkat 600 euroa ja majoitus viiden hengen perheeltä ja koiralta maksoi koko reissun osalta 2000 euroa. Hotellit perivät noin 20–25 euroa/yö koirasta lisämaksua. Gardaland-huvipuistopäivä maksoi 310 euroa ja ruoka noin 120 euroa päivässä. Tuliaiset ja vaatehankinnat maksoivat 550 euroa. Auton lataukset maksoivat 370 euroa. Kaikkinensa lähes kahden viikon roadtrip maksoi hieman yli 5000 euroa.

Meillä kouluikäiset lapset jaksoivat hienosti istua takapenkillä välillä maisemia ihaillen ja välillä elokuvia katsoen tai äänikirjaa kuunnellen. Koiran kanssa matkustaminen onnistui hyvin, mutta toki vaati hieman etukäteissuunnittelua vierailtavien paikkojen suhteen. Kävelimme paljon puistossa ja luonnossa. Edullisemmin matkan voisi tehdä majoittuen hostelleihin tai matkustaen asuntovaunulla. Lisäksi edullisempia hankintoja olisi voinut tehdä ravintoloiden ja kahviloiden suhteen menemällä etäämmälle turistirysistä.